KONTAKTA MIG HÄR

 

44 Skeppsbron
Stockholm, Stockholms län, 111 30
Sweden

Welcome to the world of the writer Anders Tempelman

Anders Tempelmans blogg

Rättvisemärkt knark.

anders tempelman

-1
Efter en lunch på kulturhuset flanerar jag över Sergels torg, när en benig figur i täckjacka från 80-talet närmar sig. ”Horse, meth, kola, speed?” väser han lite i ena mungipan. Jag säger att jag är nöjd men tackar för vänligheten. Han följer efter mig med sin knixiga gångstil och ler med sönderfallande tänder. ”Allt är rättvisemärkt” säger han plötsligt och håller upp ett Fair Trade märke. ”Varken kartellerna, maffian eller dagens medvetna konsumenter accepterar fultjack från fabriker eller plantage där folk arbetar under risiga omständigheter” säger han och ser allvarlig ut. ”Alla har ju sina varumärken att tänka på” lägger han till mellan några okontrollerbara amfetamin-tics.

”Hur håller ni koll på det?” frågar jag intresserat. Han nickar, sluter ögonen och för ihop handflatorna framför munnen på Buddistiskt vis, som annars bara pretentiösa musiken gör. ”Rigorösa utvärderingssystem i klassisk CSR-anda. ISO-certifieringar, FN’s konventioner för mänskliga rättigheter - där har du några av våra rättesnören.” Sen halar han fram ett blommigt, designat paket ur fickan och håller fram den mot mig.”Ekologiskt odlad vallmo, helt utan bekämpningsmedel och mänskligt förtryck och transporterad och raffinierad till opium med ett minimalt koldioxidutsläpp. Just nu ingår dessutom en framtida avgiftning och en månad på kursgård med Minnesota-modellen.”

Jag säger att jag nog föredrar det gamla fulknarket, där doften av kriminalitet, smuts och elände är ständigt närvarande. ”Helt ok. Jag säljer det också” säger den beniga figuren och halar fram en välfylld kondom.

Anders Tempelman