KONTAKTA MIG HÄR

 

44 Skeppsbron
Stockholm, Stockholms län, 111 30
Sweden

Welcome to the world of the writer Anders Tempelman

Anders Tempelmans blogg

På spaning efter det hår som flytt.

anders tempelman

En sak som skrämde mig enormt som liten, var att förlora håret. Jag pratade ofta om det och försökte få min mamma att bekräfta att jag självklart inte skulle bli flintis som både min pappa, morfar och farfar var. Jag kunde nämligen inte tänka mig något värre öde än att gå omkring med en skepparkrans på huvudet och en blank, lite flottig köttsvål mitt på. Min bild av hur det gick till, gjorde inte saken mindre skrämmande. Jag trodde att kalufsen liksom bara föll av en vacker dag, helt utan förvarning. Som en kippa som fångas av vinden, som en grytlapp som faller från bänkskivan, likt ett löv som faller från ett träd....(ja, ni fattar.) Jag tror att mamma svarade undvikande, varken bekräftade eller dementerade min eventuella flintskallighet. Så under en lång tid flackade jag med blicken på gator och torg, desperat sökande efter just förlorade skalpar.

Sen kom puberteten och insikten om att det handlade om ett ett mer gradvist försvinnande, med fasansfulla inslag av överkamningar och mössor innan det inte gick att dölja längre. Jag tror att alla vi killar hellre skulle krupit ner i flismaskinen på soptippen än att förlora vårt älskade hår. På något diffust sätt trodde vi att det skulle äventyra vår framgång hos tjejerna, som ingen av oss hade.

Och så nu, eoner av tid senare, flanerar jag med vinden i mitt tätbevuxna hår och hittar det här skrämmande objektet på en gata. Kära vänner, vad är det här? Rätt svar vinner en husvagn och en årsförbrukning av fårtarmar.

  1. Uggleboll.

  2. Hundhår.

  3. Könshår.

  4. Näshår.

  5. Skalp.

Anders Tempelman