KONTAKTA MIG HÄR

 

44 Skeppsbron
Stockholm, Stockholms län, 111 30
Sweden

Welcome to the world of the writer Anders Tempelman

Anders Tempelmans blogg

Marmorskinn.

anders tempelman

3780004195_60217d81c5_b
När jag stod i Florens med hundratals andra turister i 39 graders värme och studerade Michelangelos skulptur av David, så fastnade min blick framförallt på hans penis. Varför är inte Kung David omskuren, slog det mig, det måste han ju varit? Förvånad tog jag en bild och surfade senare på ämnet. Det visade sig att på Davids tid så snippade man bara av den där lilla löjliga slamsan längst ut och utförde en hebreisk s.k milah. Först 140 e.kr dikterade modet en lite mer naken look och all förhud skars bort, en s.k periah. Jag ser framför mig hur Michelangelo står på knä på en träställning och finskulpterar Davids kön. Han har sparat det här till sist och friserar könhåret fluffigt, nästan fönat, och tvekar sedan hur han ska göra med förhuden. Var han medveten eller gjorde han en milah bara för att det var enklast?
Jag ser fram emot era reflektioner kring det här.

Anders Tempelman